Βασίλης Φραντζολάς Δοκιμαστής & Σύμβουλος
Ποιότητος Ελαιολάδου
M. Sc. Food Policy, City University London

Επιστολή προς την ΔΑΟΚ Μεσσηνίας για το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερημένων δακοψεκασμών

Την Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017, ο Βασίλης Φραντζολάς με αιτία την πραγματοποίηση δακοψεκασμών σε πολλές περιοχές του Ν. Μεσσηνίας, έστειλε σχετική επιστολή και πρόκληση σε δημόσιο διάλογο, η οποία κοινοποιήθηκε και σε όλους τους βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας, Περιφερειάρχη, Αναπλ. Περιφεριάρχη.

ΠΡΟΣ :  ΔΑΟΚ  Π.Ε. Μεσσηνίας

Υπόψιν :  Κου Ιωάννη Κυριακόπουλου –  αν.Διευθυντή

ΘΕΜΑ: Προβλήματα από τους καθυστερημένους δακοψεκασμούς – Πρόσκληση σε συζήτηση

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΚΑΙ  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 

Προς: τον K. Διευθυντή της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας –  Φαξ:  27210-93088    Email :  gkiriakopoulos@na-messinias.gr

Kηφισιά , 6 Νοεμβρίου 2017

Αγαπητέ Κε Προϊστάμενε της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας,

Αγαπητέ Κε I. Κυριακόπουλε,

Κατ’ αρχάς, θέλω να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που μου διαθέσατε προ 3 ημερών, ώστε να έχουμε μια γόνιμη τηλεφωνική συνομιλία, με αντικείμενο την αναγκαιότητα των δακοψεκασμών, τους οποίους εξακολουθεί να αναγγέλλει η Υπηρεσία σας.Και τούτο , παρά το γεγονός ότι από όλες τις μαρτυρίες και διαβεβαιώσεις των παραγωγών των περιοχών που πρόκειται να υποστούν δακοψεκασμό, οι προσβολές από δάκο είναι σχεδόν ανύπαρκτοι . Η διενέργεια δολωματικών δακοψεκασμών , με δεδομένο ότι , βάσει των σχετικών οδηγιών , απαγορεύεται η συλλογή των καρπών πριν παρέλθει χρόνος τουλάχιστον 15 ημερών από την πραγματοποίησή τους , θα έχουν σαν προφανές αποτέλεσμα ότι οι ελαιοποιήσεις θα ξεκινήσουν υποχρεωτικά, μετά από τις 20 Νοεμβρίου, και αν τυχόν συμπέσει και με περίοδο βροχών, η ελαιοποίηση θα ξεκινήσει ουσιαστικά, περί την 1η Δεκεμβρίου 2017.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αν ακολουθηθούν οι οδηγίες της ΔΑΟΚ για δακοψεκασμούς , θα προξενηθεί , κατά την  προσωπική μου άποψη, σοβαρή επιχειρηματική και κατ’ επέκτασιν οικονομική ζημιά, σε βάρος πολλών, νέων κυρίως, παραγωγών,  οι οποίοι αγωνίζονται για την παραγωγή ενός ελαιολάδου υψηλής ποιότητος (αγουρέλαιο), σύμφωνα με τις νέες τάσεις των αγορών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρενέργεια επίσης των καθυστερήσεων αυτών,θα είναι η ελάττωση κατά 1,5 μήνα του διαθέσιμου χρόνου ελαιοποίησης στα ελαιοτριβεία, γεγονός το οποίο θα συμβάλλει στην τελείως απαράδεκτη εικόνα, αναμονής χιλιάδων απροστάτευτων από την βροχή σακιών, έξω από τα ελαιοτριβεία .

Από την εμφάνιση -χρώμα-των καρπών (ιώδες – μελανοϊώδες), προκύπτει ότι στην περιοχή ευθύνης της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, δεν θα είναι δυνατή η παραγωγή αγουρελαίου ,συγκεκριμένης  υψηλής ποιότητος, με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τα οποία κάθε παραγωγός έχει προφανώς το δικαίωμα να ορίζει, για το προϊόν το οποίο παράγει. Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα, που εμμέσως πλην σαφώς παρέχει ο νόμος σε κάθε παραγωγό , η Υπηρεσία σας, του το αφαιρεί με την διενέργεια καθυστερημένων δακοψεκασμών, π.χ. την 5η ή 6η Νοεμβρίου(tinyurl.com/ychqyvxg)

Και αν κάποιοι παραγωγοί θελήσουν να εξαιρεθούν των ψεκασμών , δεν έχουν την δυνατότητα να βρούν ανοιχτό ελαιοτριβείο , ακριβώς λόγω των γενικευμένων αυτών ψεκασμών .

Η ελαιοπεριεκτικότητα των καρπών , έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον προ15 ημερών, στις περισσότερες περιοχές, πρώϊμα ίσως εφέτος λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας η οποία ως γνωστόν, επιταχύνει την αλλαγή και την ελαιοπεριεκτικότητα . Αντιγράφω εδώ απλά , από το την πλέον αξιόπιστη, επιστημονικά, ελληνική πηγή, το Βιβλίο του Καθηγητή Δρ. Απόστολου Κυριτσάκη “Ελαιόλαδο”, σελ. 93: “Η υψηλότερη συγκέντρωση πτητικών (αρωματικών) συστατικών στο ελαιόλαδο και η μεγαλύτερη περιεκτικότητα των καρπών σε έλαιο, συμπίπτουν με την ΑΡΧΗ της αλλαγής του χρώματος των καρπών, από πρασινοκίτρινο σε μελανοϊώδες”. Από αυτό και μόνο συμπεραίνουμε ότι ήδη έχουμε απώλεια αρωματικών στοιχείων,χωρίς κανένα απολύτως πλέον όφελος από  πλευράς απόδοσης στο ελαιοτριβείο.

Σήμερα πλέον, οι παλιές συνήθειες και πρακτικές έχουν αλλάξει δραματικά. Σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες, η ποιότητα και όχι η ποσότητα καθορίζουν πρώτιστα τις διαδικασίες ελαιοποίησης, και η χώρα μας δεν μπορεί να διενεργεί ελαιοκομία και ελαιοποιήσεις με ​τις παλαιές πρακτικές ​.​

Τα Ιταλικά φρέσκα ελαιόλαδα, όπως έχω ήδη δημοσιοποιήσει με φωτογραφίες, κυκλοφόρησαν στο λιανικό εμπόριο, στα ράφια ξένων αγορών, από τις 20 Οκτωβρίου ! Είναι κραυγαλέα θεωρώ, η ζημιά που υφίστανται ευθέως,  πλέον πολλοί Μεσσήνιοι παραγωγοί. Οι καθυστερημένοι  δακοψεκασμοί στον νομό Μεσσηνίας και όπου αλλού , τους υποχρεώνουν  να εμφανίσουν στα ράφια του εξωτερικού αλλά και στην εσωτερική αγορά, κατά δύο (2) πολύ κρίσιμους μήνες τα εμφιαλωμένα τους ελαιόλαδα , απέναντι σε έναν πολύ σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, ποιότητος και τιμών.  Η πολύ αποδοτική περίοδος πώλησης ελαιολάδων για την περίοδο των Χριστουγέννων,  έχει προφανώς χαθεί , με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξουμε άμεσα για το ακανθώδες αυτό θέμα, έναν επιστημονικό διάλογο επιχειρημάτων,  με ανταλλαγή απόψεων, σε δημόσιο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η προσέλευση και όλων των ενδιαφερομένων αρχών της Μεσσηνίας,Επιμελητήριο, Συνεταιρισμών, κλπ, με σκοπό  να ακουστούν οι απόψεις και της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, καθώς  και όλων των εμπλεκομένων στην διαδικασία ελαιοπαραγωγής.

Αγαπητέ Κε Προϊστάμενε της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας,

Σας Προσκαλούμε, την Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, και ώρα 19.00, εσάς και όσους επιθυμούν από το επιστημονικό προσωπικό της Υπηρεσίας σας , όπως και κάθε ενδειαφερόμενο , σε αίθουσα της Υπηρεσία σας ή αλλού σε χώρο, στο κέντρο της Καλαμάτας,τον οποίο θα οριστικοποιήσουμε και ανακοινώσουμε αμέσως μετά από την ευγενική αποδοχή της Πρόκλησης , την οποία δημοσίως σας απευθύνουμε. Η αίθουσα καλόν είναι να έχει δυνατότητα προβολής διαφανειών  από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Με Εκτίμηση,

Βασίλης Φραντζολάς

Δοκιμαστής και Σύμβουλος

ΠοιότητοςΕλαιολάδου

Kοινοποίηση:

Γραφείο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Κου Πέτρου Τατούλη –  p.tatoulis@gmail.com Φαξ: 2713 601173

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη – Κας Ελένης Αλειφέρη- email : antiperiferiarxis.messinias@gmail.com

Γραφείο κ. Αντώνη Σαμαρά –  Βουλευτή, τ. Πρωθυπουργός – asamaras@parliament.gr,Φαξ: : 210 3636565

Γραφείο Βουλευτή κ. Γιώργου Κατρούγκαλος – g.katrougkalos@parliament.gr , Φαξ : 210 3684052

Γραφείο Βουλευτή κ. Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη pkozoboli@gmail.com ,p.kozompoli@parliament.gr  Φαξ : 210 3706051 και 27210 90700

Γραφείο Βουλευτή κ. Πέτρου Κωνσταντινέα p.konstantineas@parliament.gr  , Φαξ : 210 3675613

Γραφείο Βουλευτή κ. Δημήτρης Κουκούτσης d.koukoutsis@parliament.gr , Φαξ : 210 3707507