Βασίλης Φραντζολάς Δοκιμαστής & Σύμβουλος
Ποιότητος Ελαιολάδου
M. Sc. Food Policy, City University London

Τα Ελληνικά βραβεία των μαθητών των Oliveoilseminars.com, στους 5 μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, ξεπέρασαν κάθε φαντασία και έδειξαν ξεκάθαρα ποιός είναι ο δρόμος για την επιτυχία.

Νομίζω ότι αυτό που έγινε φέτος με τα Ελληνικά βραβεία,  σε όλους (όλους) τους μεγάλους διαγωνισμούς, ξεπέρασε κάθε φαντασία μας ! Είναι εκπληκτικό ότι το 49 %    των βραβείων που απέσπασαν οι Ελληνικές συμμετοχές προέρχεται από μαθητές των Oliveoilseminars.com, κάτι που ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ! …  Τα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών μας κυμάνθηκαν από 65% έως 40% ! (δες παρακάτω).  Βλέπουμε με μεγάλη ικανοποίηση, ότι κάποιοι παραγωγοί σχεδόν αμέσως, δηλ. την επόμενη χρονιά, και άλλοι μετά από 5 χρόνια προσπαθειών,  με συνεχείς βελτιώσεις, κατορθώνουν να φτάσουν ψηλά, εκεί που πριν, ούτε μπορούσαν καν να το φανταστούν, από αυτά που μας γράφουν και μας λένε…

Χαιρόμαστε διπλά και τριπλά βλέποντας να έχει αρχίσει να μπαίνει φώς στο τούνελ της ποιότητας  του Ελληνικού ελαιολάδου. Στο τούνελ που είναι ακόμα σκοτεινό, και που θέλει ακόμα πολλά φώτα συστηματικής γνώσης να το φωτίσουν ώστε να μπορέσουν να πατήσουν πόδι τα Ελληνικά ελαιόλαδα στις ξένες, απαιτητικές αγορές. Εκεί που όπως κάθε μέρα αποδεικνύεται, πετυχαίνουν τα ελαιόλαδα που έχουν δυνατά, περίπλοκα φρουτώδη αρώματα, με  ηπιότερες αισθήσεις πικρού και πικάντικου, ώστε να είναι “ισορροπημένα”. Αλλά δεν πρέπει να ενθουσιαστούν κάποιοι ότι “φτάσανε ψηλά”. Τώρα αρχίζει ο αγώνας για πωλήσεις, με μεγαλύτερες ποσότητες, σταθερές σε ποιότητα. Χωρίς ποσότητες και σταθερές ποιότητες, σε όλες τις παρτίδες και σε βάθος χρόνου,  κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει, όσα βραβεία και να πάρει…

Είμαστε επίσης ιδιαίτερα χαρούμενοι που ένας μαθητής μας, ο Κώστας Παπαδόπουλος με το Mythosia, από την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, μεγάλος πολυνίκης φέτος με 15 βραβεία,  ακολουθώντας δύο κρίσιμες αλλαγές, που σαν σύμβουλοι του προτείναμε στο ελαιοτριβείο , έφτιαξε επιτέλους ελαιόλαδα που σε 1-2 χρόνια, με την επανάληψή τους,  θα ανήκουν δικαιωματικά  στην κατηγορία Μεγάλα Ελαιόλαδα. Και να, έτσι ανοίγουν οι αγορές και στην Αμερική, με την διάθεση πλέον μεγαλύτερων ποσοτήτων prime  ελαιολάδου, έχοντας αιχμή του δόρατος το ισχυρό, περίπλοκο φρουτώδες. ‘Οσοι δεν παρασυρθούν,  από τις σειρήνες που φωνάζουν δυνατά “όχι στους διαγωνισμούς ελαιολάδων”, “όχι στα φρουτώδη, ναι στα πικρά και πικάντικα”,  υποδεικνύοντας δήθεν νέους δρόμους εύκολης, γρήγορης επιτυχίας , αυτοί θα προχωρήσουν και θα πετύχουν, όπως ο Κώστας, πιστός μαθητής μας από το 2012-2013.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, τον καλό συνεργάτη, κοντά μας όλα τα τελευταία χρόνια, χημικό Μανώλη Σαλιβαρά, Διευθυντή των εργαστηρίων MultichromLab, που συνέχεια μας μαθαίνει και μας καθοδηγεί στις  οργανοληπτικές αξιολογήσεις, με τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχει αποκτήσει 25 χρόνια στα παρθένα ελαιόλαδα.  Επίσης ευχαριστούμε τον Εθνικό Οργανισμό Ιταλών Δοκιμαστών ΟΝΑΟΟ, που μας εμπιστεύθηκε σαν φορέα στην Ελλάδα να διοργανώσει μαζί τους τα  μοναδικά, 4μηνης εκπαίδευσης,  σεμινάρια Δοκιμαστών Ελαιολάδου, που δημιουργούν τις πρώτες γενιές Ελλήνων εκπαιδευμένων δοκιμαστών.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή, τίποτα δεν πετυχαίνουμε χωρίς κόπο, διάβασμα, επιμονή και κυρίως πίστη στον στόχο μας !

Αναλυτικά τα ποσοστά μαθητών μας, ανά διαγωνισμό, είχαν ως εξής:

OLIVE OIL JAPAN   ΕΛΛΗΝΙΚΑ   45          ΜΑΘΗΤΕΣ   29       ΟΟSeminars     65%

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ       ΕΛΛΗΝΙΚΑ   24          ΜΑΘΗΤΕΣ    14       ΟΟSeminars     58%

LONDON                    ΕΛΛΗΝΙΚΑ  69           ΜΑΘΗΤΕΣ   35       ΟΟSeminars     51%

NEW YORK                ΕΛΛΗΝΙΚΑ  52           ΜΑΘΗΤΕΣ   23       ΟΟSeminars     44%

ATHENA                     ΕΛΛΗΝΙΚΑ  107     ΜΑΘΗΤΕΣ       41        ΟΟSeminars     38%

 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ                                              49%