Σεμινάριο Δοκιμαστών Ελαιολάδου – Εκπαίδευση 2020

 

Με ​μεγάλο ενθουσιασμό, έγινε η απονομή, στις 1 Ιουνιου 2019, των Βεβαιώσεων Πιστοποίησης, στην 3η σειρά Δοκιμαστών Ελαιολάδου, από τον διευθύνοντα την οργάνωση κ. Βασίλη Φραντζολά και τον επιστημονικό υπεύθυνο των σεμιναρίων Oliveoilseminars.com, χημικό κ. Μανώλη Σαλιβαρά.

Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση εκπαίδευσης 65 ωρών, διάρκειας 4 μηνών σε δύο στάδια, εστιασμένη σε θεωρία και σε επαναλαμβανόμενες οργανοληπτικές δοκιμές, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό των σεμιναρίων Πιστοποίησης Δοκιμαστών Ελαιολάδου ONAOO και OOS.

Η πρώτη φάση, διάρκειας 35 ωρών (5 ημέρες) περιλαμβάνει την θεωρητική εκπαίδευση και την επιλογή των υποψήφιων Δοκιμαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν και στην δεύτερη φάση. Έγιναν εισηγήσεις από τους Dr. Marcello Scoccia (ONAOO – Ιταλία), Professor Maurizio Servili (Univ. Perrugia -Ιταλία), Dr. Augusti Romero (IRTA – Ισπανία) και Μανώλη Σαλιβαρά (MultichromLab – Ελλάδα) .

H πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση ατομικών οργανοληπτικών δοκιμών, με χρήση προτύπων δειγμάτων (IOC), σύμφωνα με τον Κανονισμό Επιλογής Δοκιμαστών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, προκειμένου να ελεγχθεί η ικανότητα ελάχιστης αντίληψης οσμής, με τρία δείγμα ελαττωμάτων (ταγγό, οξώδες, μούργα) και αντίληψης γεύσης επί δείγματος με θετικό χαρακτηριστικό (πικρό).

Δείτε βίντεο από την διαδικασία οσφραντικής δοκιμής για την κατάταξη ελαττώματος ελαιολάδου, σύμφωνα με την ένταση του, έτους 2017.

Με την περαίωση της πρώτης φάση, και την εξέταση των οργανοληπτικών ικανοτήτων των δοκιμαστών, 2 υποψήφιοι δοκιμαστές δεν πέτυχαν την απαραίτητη βαθμολογία. Εδόθη δεύτερη ευκαιρία εξέτασης συνεχίζοντας κανονικά το υπόλοιπο πρόγραμμα εκπαίδευσης και πριν την ολοκλήρωσή του, δοκίμασαν δείγματα για δεύτερη φορά και τελικά όλοι, ανεξαιρέτως, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δοκιμές των τεστ του Δ.Σ.Ε.

Η δεύτερη φάση, διάρκειας 30 ωρών, ολοκληρώθηκε στις 1 Ιουνίου 2019, αφού προηγήθηκαν πέντε 4ωρες συναντήσεις, κατά τις οποίες έγιναν δοκιμές και αξιολογήσεις με συμμετοχή των μαθητών, περισσοτέρων από 100 δείγματα κυρίως με ελαττώματα. Τα δείγματα προήρχοντο από την Ιταλία (ΟΝΑΟΟ), και την καθοδήγηση αξιολόγησης έκανε ο panel leader του ONAOO Marcello Scoccia. Mετά την εξέταση των Ιταλικών δειγμάτων, σε κάθε συνάντηση εγίνοντο δοκιμές 7 δειγμάτων από τον Ελληνικό ελαιώνα, υπό την καθοδήγηση του κ. Μανώλη Σαλιβαρά, επιστημονικού υπέυθυνου των Oliveoilseminars.com.

Πιστοποιημένοι Δοκιμαστές

Ονοματεπώνυμο Δραστηριότητα Περιοχή Email
ΑΘΑΝΑΣOΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ greenmorphosis1@gmail.com
ΒΑΛΛΗ ΜΑΡΙΝΑ info@eleonashotel.com
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ mvassilopoulou@kathimerini.gr
ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΟΥΛΗ giouligalan91@yahoo.gr
ΓΑΛΕΑ ΜΑΡΙΑ maria.galea@blaeuel.gr
ΔΑΛΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ george.dallianis@blaeuel.gr
ΔΙΒΡΙΤΣΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ g.divritsiotis@gmail.com
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ karagiannidis83@hotmail.com
ΚΑΤΣΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ info@alphapi-oliveoil.com
ΚΛΕΜΠΕΤΣΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ george.klempetsanis@live.co.uk
ΚΟΥΣΚΟΥΡΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ skouskouris@gmail.com
ΚΟΥΦΩΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ info@koufolias.gr
ΛΙΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ compliance@agrovim.gr
ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΝΙΚΟΣ nikosmarkellos@hotmail.com
ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ info@markellos-olive.gr
ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ politakismichail1@gmail.com
ΡΕΑΛΝΤΟ ΑΖΙΖΙ giwrgosazizi@gmail.com
ΣΟΥΛΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ioannis.soules@gmail.com
ΣΠΑΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ sp.katerin@hotmail.com
ΣΠΗΛΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ konstantinos.sp@fortion.gr
ΣΠΗΛΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΝΑΗ danai.spiliotak@gmail.com
ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ kyriakos.m.spyriounis@gmail.com
ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ xrusanthi5@hotmail.com
ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ iliaki.elaiourgia@gmail.com
ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΑΝΝΑ choustoulaki@savouidakis.gr