Κύκλος Β' : Eξαγωγές και Οργανοληπτική Αξιολόγηση ελαιολάδων

Με λίγα λόγια…

Ο Β’ Κύκλος περιέχει δύο ενότητες.

Η πρώτη ενότητα των εξαγωγών (3ωρη) , περιλαμβάνει τις βασικές γνώσεις και τα απαραίτητα βήματα για την εξαγωγή τυποποιημένων ελαιολάδων.  Αναφορές γίνονται και σε μεθόδους αποτελεσματικής διανομής και προώθησης του προϊόντος.

Στο 5ωρο τμήμα της οργανοληπτικής αξιολόγησης των ελαιολάδων, γίνεται αναλυτική αναφορά στις διαφορετικές αιτίες που μπορεί να έχουν δημιουργήσει το καθένα από τα 12 βασικά οργανοληπτικά ελαττώματα των ελαιολάδων. Γίνεται ανάλυση των θετικών χαρακτηριστικών του  (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο) και τρόπους βελτίωσης των, καθώς και περιγραφή της επίσημης οργανοληπτικής μεθόδου του Δ.Σ.Ε.

Ακολουθούν δοκιμές με χρήση των μπλέ, ειδικών μικρών ποτηριών. Δοκιμάζονται οσφραντικά, 5 ελαττωματικά δείγματα ελαιολάδων και στη  συνέχεια ακολουθούν οργανοληπτικές δοκιμές και εξάσκηση κστην βαθμολογία 12 δειγμάτων, με ενεργό συμμετοχή των μαθητών. Τα ελαιόλαδα που δοκιμάζονται υπάρχουν στον πίνακα παρακάτω και αποτελούνται από βραβευμένα, prime ελαιόλαδα προερχόμενα από την Ελλάδα, και κυρίως από την Ιταλία και Ισπανία.

Ενότητα Ι

Προετοιμασία για εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου (3 ώρες)

Όλες οι βασικές γνώσεις και τα απαραίτητα συγκεκριμένα βήματα για τις εξαγωγές τυποποιημένων ελαιολάδων καθώς και τρόποι αποτελεσματικής προώθησης του προϊόντος.

Στοιχεία παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου
Μία εταιρεία θέλει να εξάγει. Πόσο έτοιμη είναι;
Έρευνα αγοράς –  Εργαλεία επιλογής χωρών-στόχων
Βασικά Βήματα Εξαγωγών – Από το Α έως το Ω
Εξαγωγικοί εμπορικοί όροι
Επιλογή σημείων διάθεσης / πώλησης
Τιμή εξαγωγής / Διαμόρφωση τιμής στο ράφι
Μέθοδοι εξασφάλισης πληρωμών πελατών
Προώθηση – Οι καλύτερες εκθέσεις και διαγωνισμοί
Ανακεφαλαίωση / Ερωτήσεις

Ενότητα ΙI

Η οργανοληπτική αξιολόγηση των ελαιολάδων (6 ώρες)

Δοκιμή 5 ελαττωματικών δείγματων ελαιολάδων και οργανοληπτική δοκιμή, αξιολόγηση και κριτική 12  βραβευμένων, prime ελαιολάδων από την Ελλάδα, την Ιταλία και Ισπανία.

Η οργανοληπτική αξιολόγηση των ελαιολάδων
Τι είναι η οσμή και η γεύση – Πως ενεργοποιούνται
Τα θετικά χαρακτηριστικά – Φρουτώδες / Πικρό / Πικάντικο
Τα ελαττώματα και που οφείλεται το καθένα
Περιγραφή της δοκιμασίας ελαιολάδου με αργή κατάποση
Εκπαίδευση στα πλέον κοινά ελαττώματα με δοκιμές δειγμάτων από ελαττωματικά ελαιόλαδα
Δοκιμή 12 υψηλής ποιότητος, βραβευμένων ελαιολάδων από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία)
Σχολιασμός / Οργανοληπτική αξιολόγηση / Βαθμολόγηση όλων των δειγμάτων

Δοκιμές δειγμάτων

Επίδειξη της διαδικασίας  οργανοληπτικής δοκιμής ελαιολάδων, επεξήγηση του τρόπου βαθμολόγησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, με την κλίμακα 1 έως 10.

Ελαττωματικά ελαιόλαδα

Δοκιμές και επεξήγηση από ελαττωματικά δείγματα,  των 5 έως 6 πλέον συχνών ελαττωμάτων (ταγγό, μούχλα, ατροχάδο, μούργα, κατσίγαρος, αγγούρι). Ακολουθεί συζήτηση για τις πιθανές αιτίες που τα προκαλούν από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο των σεμιναρίων, Χημικό κο Μανώλη Σαλιβαρά.

Σκοπός της δοκιμής με υψηλής ποιότητος ελαιολάδων από το εξωτερικό είναι για να γίνει αντιληπτό το υψηλό επίπεδο τους,  ώστε  οι Ελληνες παραγωγοί να τους δοθεί μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν το επίπεδο του ανταγωνισμού που συναντούν στο εξωτερικό.

Ελαιόλαδα δοκιμών σεμιναρίων 2017-2018

ΕΛΛΑΔΑ

  • ΚΥΚΛΩΠΑΣ – ΜΑΡΩΝΕΙΑ
  • MYTHOCIA OLYMPIA – ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ ΚΑΙ ARBEQUINA
  • ELAIKOS
  • VERGA ESTERRA
  • ΕΙΡΗΝΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
  • ΧΑΡΜΑ
  • ΓΑΙΑ ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ

  • 46 PARALLELO – CASALIVA
  • FRANCI MORAIOLO
  • FRANCI VILLA MAGRA
  • RISVEGLIO – RAGGIOLA
  • EVO
  • FONTE DI FOIANO – FRANTOIO
  • FONTE DI FOIANO – GRAND CRU
  • LETRE COLONNE – CORATINA
  • FRANTOIO ROMANO – ORTICE
  • VIOLA INPRIVIO
  • FRANTOI CUTRERA – TONDA IBLEA
  • IN

ΙΣΠΑΝΙΑ

  • CASTILLO D CANENA – PIQUAL
  • CASTILLO D CANENA – ARBEQUINA
  • ZUMO – ARBEQUINA
  • ZUMO – PIQUAL
  • Μανώλης Σαλιβαράς

    Ο Μανώλης Σαλιβαράς είναι ένας έμπειρος εργαστηριακός αναλυτής και εξειδικευμένος γευσιγνώστης στον κλάδο ποιοτικού ελέγχου του ελαιολάδου. Σπούδασε αρχικά Τεχνολογία Τροφίμων στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη Γεωπονική Σχολή του University of Saskatchewan στον Καναδά.

    Διαβάστε περισσότερα
  • Στέφανος Παπηλίδης

    Ο Στέφανος Παπηλίδης είναι Διπλωματούχος Μηχανικός από το Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ALBA Graduate Business School.

    Διαβάστε περισσότερα
  • Βασίλης Φραντζολάς

    Ο Βασίλης Φραντζολάς, Δοκιμαστής και Σύμβουλος ποιότητος ελαιολάδου, ασχολείται επαγγελματικά κυρίως στον τομέα των επιμορφωτικών σεμιναρίων για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου.Εχει συγγράψει/εκδόσει τρία βιβλία, μεταξύ των οποίων το 380 σελίδων  “Σύγχρονες Τεχνικές Ελαιοκομίας και Παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου” (Γ’ Εκδοση 2023) καθώς και τις Σύγχρονες Τεχνικές Κλαδέματος Ελαιοδέντρων του Καθ. R. Gucci (Δ΄Εκδοση 2023).

    Διαβάστε περισσότερα

Tόπος διεξαγωγής

Τα σεμινάρια διεξάγονται στην αίθουσα Σεμιναρίων «Οίνος ο Αγαπητός» στα Μελίσσια, η οποία είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, με εύκολο parking και πρόσβαση με λεωφορειακή γραμμή.

Λεωφόρος Πηγής 15, Μελίσσια 15127 (απέναντι ακριβώς από το κτίριο «Μπόμπολα» – “Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμιγκ”).

Δείτε στο χάρτη


Κόστος Συμμετοχής

Σεμινάριο Β’ Κύκλου (τελικό κόστος) 180€

Όσοι παρακολουθήσουν και τους δύο Κύκλους Σεμιναρίων ελαιολάδου (Α’ και Β’) έχουν έκπτωση 10% , στο συνολικό κόστος.


Τρόποι Πληρωμής

Δεν χρειάζεται προκαταβολή για να εγγραφείτε σε σεμινάριο. Σε περίπτωση ακύρωσης, θα πρέπει να σταλεί σχετική ειδοποίηση με email ή τηλεφωνικά, τουλάχιστον 3 ημέρες προ του σεμιναρίου, διαφορετικά θα υπάρξει χρέωση του 50% του κόστους σεμιναρίου, το οποίο μπορεί να συμψηφισθεί με κάποιο επόμενο σεμινάριο!

Η πληρωμή γίνεται επί τόπου, την ημέρα του σεμιναρίου, είτε με μετρητά είτε με πιστωτική/χρεωστική κάρτα (εκτός Diners και American Express) σε POS, με δυνατότητα επιλογής μέχρι και (3) μηνιαίων δόσεων.


Πιστοποιητικό Παρακολούθησης

Όσοι παρακολουθήσουν και τους δύο Κύκλους λαμβάνουν Βεβαίωση Παρακολούθησης Σεμιναρίου Ελαιολάδου των Οliveoilseminars.com, με την πιστοποίηση του διεθνούς κύρους Ελβετικού Οργανισμού Πιστοποιήσεων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Swiss Approval Technische Bewertung, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.


Παροχές στους Συμμετέχοντες

΄Οσοι έχουν ολοκληρώσει και τους δύο Κύκλους Α’ και Β’, θα λάβουν:

  1. Ενα DVD με 16 εξαντλημένα κλασικά Ελληνικά βιβλία Ελαιοκομίας, όπως:
  • Το μοναδικό βιβλίο για την αντιμετώπιση του δάκου «Ο Δάκος της Ελιάς» του Καθηγητή ΓΠΑ Βασίλη Ζιώγα Έκδοση Υπουργείου Γεωργίας – (εξαντλημένο).
  • Το ιστορικό βιβλίο «Το Δέντρο της Ελαίας και η Καλλιέργεια του» του Δρ. Νίκου Λύχνου – Τόμοι Α’ και Β’ (1948)
  • «Η Ελαία και η Λίπανση της» του Δ. Κατακουζηνού – 1969 και άλλα 9 παλαιά, εξαντλημένα βιβλία ελαιοκομίας, γραμμένα από το 1920 έως το 1938, ευγενική προσφορά του κ. Μ.Τριχιά.

 2. Ένα DVD με συλλογή 900 κειμένων και επιστημονικών άρθρων για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο τα οποία καλύπτουν σε βάθος πολλά διαφορετικά θέματα από την καλλιέργεια της ελιάς και την ελαιοποίηση μέχρι και τις αγορές του εξωτερικού.

3. Ένα ειδικό μπλέ γυάλινο ποτήρι γευσιγνωσίας ελαιολάδου Προδιαγραφών Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου

 

Δωρεάν υποβολή δειγμάτων ελαιολάδου για οργανοληπτική αξιολόγηση

Ολοι οι συμμετέχοντες, έστω και σε ένα μόνο Κύκλο (Α’ η Β’), μπορούν να φέρουν στο σεμινάριο 1 έως 2 δείγματα από τη δική τους παραγωγή 2018-2019, για οργανοληπτική αξιολόγηση (προσοχή, όχι χημική ανάλυση),  χωρίς κόστος , από την ομάδα του Βασίλη Φραντζολά. Το δείγμα (250-500 ml) σε μπουκάλι καλά σφραγισμένο, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ετικέτα όπου θα αναγράφονται: Α. το όνομα του παραγωγού, Β. η περιοχή, Γ. η ποικιλία, Δ. ο μήνας της ελαιοποίησης και Ε. ει δυνατόν το ελαιοτριβείο (όνομα, περιοχή). Η αξιολόγηση θα σταλεί με email μετά από 2–3 εβδομάδες.