Λιπάνσεις Ελαιώνων

Με λίγα λόγια…

Τα σεμινάρια για την λίπανση των ελαιώνων στοχεύουν αφενός στην βελτιστοποίηση της παραγωγής τους και αφετέρου στην αποφυγή άσκοπων λιπάνσεων οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά το έδαφος και αυξάνουν το κόστος παραγωγής του ελαιολάδου. Η έλλειψη σύγχρονων γνώσεων και μεταξύ των γεωπόνων αλλά κυρίως μεταξύ των παραγωγών, οδηγεί σε άσκοπες υπερλιπάνσεις ή την υποεκτίμηση των αναγκών, με αποτέλεσμα την συστηματική απώλεια μεγάλου ποσοστού απο την παραγωγή τους.

Αποτελούνται από δύο ενότητες, η πρώτη αφορά λιπάνσεις με συμβατικά χημικά λιπάσματα και η δεύτερη λιπάνσεις βιολογικών ελαιώνων.

Λιπάνσεις συμβατικών ελαιώνων

Εισαγωγή: Φύτευση νέων ελαιώνων – Επιλογή ποικιλίας.

Δέντρα από μόσχευμα ή εμβολιασμένα;

Τι ειναι οργανική ουσία και γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στην λίπανση της ελιάς.

Ανάγκη ανάλυσης εδάφους και ανάλυσης φύλλων – Διαδικασία.

Ειδη λιπασμάτων.Κριτήρια για να επιλέξουμε το λίπασμα που χρειάζεται ένας ελαιώνας.

Σύγχρονες πρακτικές λίπανσης με ψεκασμό, πόσο αποδοτικές μπορεί να είναι.

Λιπάνσεις με στόχο την αύξηση της καρπόδεσης.

Λιπάνσεις με στόχο την αύξηση της ελιαοπεριεκτικότητας.

Βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου (άρωμα, περιεκτικότητα σε φαινόλες) μέσω των λιπάνσεων.

Λιπάνσεις βιολογικών ελαιώνων

Γιατί “βιολογική” λίπανση, πως θα γίνει, τι κέρδος θα προκύψει;

Βιολογική λίπανση: τι είναι, που και γιατί εφαρμόζεται, ποιες οι βασικές τεχνικές, ποιες οι κύριες διαφορές από τα συμβατικά λιπάσματα, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα, το κανονιστικό – νομοθετικό πλαίσιο, η κοστολόγηση και η αξιολόγηση της βιολογικής λίπανσης.

Ποιες οι προοπτικές στην παραγωγή βιολογικών λιπασμάτων, ποια η αλληλεπίδραση με τις λοιπές καλλιεργητικές τεχνικές (φυτοπροστασία, κλάδεμα, άρδευση), σε ποιο βαθμό τελικά διαφοροποιεί το κόστος και την ποιότητα παραγωγής.

  • Κώστας Κωστόπουλος

    Γεωπόνος, απόφοιτος Αριστοτέλειου Π.Θ. - M.Sc. Cranfield Institute of Technology, England. Επαγγελματική εμπειρία στον τομέα φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και λιπασμάτων. Καλλιεργητής ελαιοδέντρων στον νομό Αχαίας. Διατέλεσε στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των γεωργικών εφοδίων, μεταξύ άλλων στην Shell chemicals, American Cyanamide, Agrevo και Yara.

    Διαβάστε περισσότερα
  • Βασίλης Μουσελίμης

    Γεωπόνος (M.Sc.) σύμβουλος ποιότητας και οργάνωσης παραγωγής, ασχολείται με την ελαιοκομία και την αμπελουργία. Απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2001), σπουδές στο τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακές  επίσης σπουδές (2004) στην ίδια κατεύθυνση (Μ.Β.Α.).

    Διαβάστε περισσότερα
  • Βασίλης Φραντζολάς

    Ο Βασίλης Φραντζολάς, Δοκιμαστής και Σύμβουλος ποιότητος ελαιολάδου, ασχολείται επαγγελματικά κυρίως στον τομέα των επιμορφωτικών σεμιναρίων για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου.Εχει συγγράψει/εκδόσει τρία βιβλία, μεταξύ των οποίων το 380 σελίδων  “Σύγχρονες Τεχνικές Ελαιοκομίας και Παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου” (Γ’ Εκδοση 2023) καθώς και τις Σύγχρονες Τεχνικές Κλαδέματος Ελαιοδέντρων του Καθ. R. Gucci (Δ΄Εκδοση 2023).

    Διαβάστε περισσότερα

Tόπος διεξαγωγής

Τα σεμινάρια διεξάγονται στην αίθουσα σεμιναρίων «Οίνος ο Αγαπητός» στα Μελίσσια, με εύκολο parking. Λεωφόρος Πηγής 15, Μελίσσια 15127 (απέναντι ακριβώς από το κτίριο «Μπόμπολα» – Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμιγκ).

Δείτε στο χάρτη


Κόστος Συμμετοχής

Σεμινάριο Λιπάνσεων (τελικό κόστος) 135€


Τρόποι Πληρωμής

Δεν χρειάζεται προκαταβολή για να εγγραφείτε σε σεμινάριο. Σε περίπτωση ακύρωσης, θα πρέπει να σταλεί σχετική ειδοποίηση με email ή τηλεφωνικά, τουλάχιστον 3 ημέρες προ του σεμιναρίου, διαφορετικά θα υπάρξει χρέωση του 50% του κόστους σεμιναρίου, το οποίο μπορεί να συμψηφισθεί με κάποιο επόμενο σεμινάριο!

Η πληρωμή γίνεται επί τόπου, την ημέρα του σεμιναρίου, είτε με μετρητά είτε με πιστωτική/χρεωστική κάρτα (εκτός Diners και American Express) σε POS, με δυνατότητα επιλογής μέχρι και (3) μηνιαίων δόσεων.


Πιστοποιητικό Παρακολούθησης

Όσοι παρακολουθήσουν λαμβάνουν Βεβαίωση Παρακολούθησης Σεμιναρίου Λιπάνσεων Ελαιώνων των Οliveoilseminars.com, με την πιστοποίηση του διεθνούς κύρους Ελβετικού Οργανισμού Πιστοποιήσεων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Swiss Approval Technische Bewertung, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.