ΕNTATIKO Σεμινάριο Ελαιώνας - Ελαιοτριβείο - Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων

Με λίγα λόγια …

Το Εντατικό σεμινάριο της 4ης Απριλίου 2020 είναι το τελευταίο της σειράς εντατικών σεμιναρίων για την σεζόν 2019 -2020.  Σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται μετά από αίτημα παραγωγών από την επαρχία, για την αποφυγή δύο μετακινήσεων στην Αθήνα. Περιλαμβάνει τον Α’ Κύκλο ((Ελαιώνας), τον  Β’ Κύκλο  (Ελαιοτριβείο) μαζί και με την Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων. Το σεμινάριο διαρκεί συνολικά 8 – 9  ώρες, πολλές φορές και 10 !

ΜΕΡΟΣ 1  (2,5 ώρες)

Ελαιώνας: Όλες τις απαραίτητες  βασικές γνώσεις για την καλλιέργεια εδάφους, κλάδεμα, άρδευση, λίπανση, σύμφωνα με τις σύγχρονες πρακτικές που εφαρμόζονται.

Καλλιεργητικές πρακτικές εδάφους – Ακαλλιέργεια ή καλλιέργεια;
Κλαδέματα, βασικές αρχές – Λίγο ή πολύ; Κάθε πότε; επιπτώσεις
Αρδεύσεις – Γιατί να αρδεύουμε και πόσο ωφελούν;
Λιπάνσεις – Όλες οι βασικές αρχές για σωστή λίπανση
Πώς και πότε συγκεντρώνει ο καρπός ελαιόλαδο;
Υπολογισμός του αποδοτικότερου χρόνου συλλογής των καρπών
Σύγχρονοι τρόποι συλλογής των καρπών –
Σημασία άμεσης μεταφοράς & ελαιοποίησης των καρπών
Ιδανικός χρόνος συλλογής του καρπού – Δείκτης Ωριμότητος
Οι πολλαπλές επιπτώσεις μη έγκαιρης συλλογής καρπού

Μέρος  2  (2 ώρες)

Ελαιοτριβείο:  Ολες οι λεπτομέρειες και τα «σημεία – κλειδιά» που πρέπει να ακολουθούνται στο ελαιοτριβείο, από την πλέον κατάλληλη  εποχή συλλογής του καρπού, πλύσιμο, σπαστήρες (οι νέοι τύποι), μάλαξη  ντεκάντερ,διαχωριστήρας,  φιλτράρισμα και αποθήκευση, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους..  Πολλές φωτογραφίες και βίντεο από υποδειγματικές ελαιοποιήσεις σε ελαιοτριβεία στο εξωτερικό.

Τα στάδια επεξεργασίας των καρπών στο ελαιοτριβείο
Η μεγάλη σημασία της καθαριότητος νερού – μηχανημάτων
Οι σπαστήρες – οι τρείς τύποι – φωτό – επεξηγήσεις
Ο χρόνος & θερμοκρασίες μάλαξης – Επιπτώσεις
Ελαιοτριβεία 2 ή 3 φάσεων – Διαφορές – πλεονεκτήματα
Φιλτράρισμα – Μέθοδοι / Πότε / Γιατί
Συντήρηση ελαιολάδου – Άζωτο ή αργκόν

Μέρος  3  (4,5 ώρες)

Οργανοληπτική Αξιολόγηση ελαιολάδων

Τι είναι η οσμή και η γεύση –
Τα θετικά χαρακτηριστικά – Φρουτώδες / Πικρό / Πικάντικο

Ανάλυση της επίσημης μεθόδου δοκιμής ελαιολάδων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (Δ.Σ.Ε.)
Τα πργανοληπτικά ελαττώματα και που οφείλεται το καθένα
Εκμάθηση τυπικής δοκιμής δείγματος ελαιολάδου.
Δοκιμές με 5 δείγματα με τα πλέον κοινά ελαττώματα.Ακολουθεί συζήτηση για τις πιθανές αιτίες που τα προκαλούν από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο των σεμιναρίων, Χημικό κο Μανώλη Σαλιβαρά.
Δοκιμή – Οργανοληπτική αξιολόγηση – Σχολιασμός – Βαθμολόγηση – σε 8 -10 υψηλής ποιότητος, βραβευμένων ελαιολάδων από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία).

 

  • Βασίλης Φραντζολάς

    Ο Βασίλης Φραντζολάς γεννήθηκε στην Αθήνα ενώ η οικογένεια του η οποία κατάγεται από το Λυγουριό Αργολίδας δημιούργησε μακρά παράδοση στην εμπορία και την τυποποίηση ελαιολάδων, πρωτοποριακή για την Ελλάδα ,το 1970, όπου εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά ελαιόλαδο σε πλαστικές φιάλες. Ο Βασίλης Φραντζολάς αρχικά ακολούθησε τον δικό του επαγγελματικό δρόμο,  σπουδάζοντας Πολιτικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π. στην Αθήνα και στη συνέχεια Construction management (M.Sc) στην Αμερική. ​Το 2009 ολοκλήρωσε τoν κύκλο των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου με Μάστερς στην Πολιτική Τροφίμων (M.Sc. Food Policy)

    Διαβάστε περισσότερα
  • Μανώλης Σαλιβαράς

    Ο Μανώλης Σαλιβαράς είναι ένας έμπειρος εργαστηριακός αναλυτής και εξειδικευμένος γευσιγνώστης στον κλάδο ποιοτικού ελέγχου του ελαιολάδου. Σπούδασε αρχικά Τεχνολογία Τροφίμων στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη Γεωπονική Σχολή του University of Saskatchewan στον Καναδά.

    Διαβάστε περισσότερα

Tόπος διεξαγωγής

Τα σεμινάρια διεξάγονται στην αίθουσα Σεμιναρίων «Οίνος ο Αγαπητός» στα Μελίσσια, η οποία είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, με εύκολο parking και πρόσβαση με λεωφορειακή γραμμή.

Λεωφόρος Πηγής 15, Μελίσσια 15127 (απέναντι ακριβώς από το κτίριο «Μπόμπολα» – “Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμιγκ”).

Δείτε εδώ τον χάρτη : https://tinyurl.com/r5oj92o

 Κόστος Συμμετοχής

Εντατικό Σεμινάριο Α’και Β’ Κύκλου (τελικό κόστος) 170€


Τρόποι Πληρωμής

Δεν χρειάζεται προκαταβολή για να εγγραφείτε σε σεμινάριο. Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής, θα πρέπει να έχει σταλεί σχετική ειδοποίηση με email ή τηλεφωνικά, τουλάχιστον 3 ημέρες προ του σεμιναρίου. Διαφορετικά, θα ζητηθεί η καταβολή του 50% του κόστους του σεμιναρίου, το οποίο όμως μπορεί να συμψηφισθεί με συμμετοχή σε επόμενο σεμινάριο!

Η πληρωμή γίνεται επί τόπου, την ημέρα του σεμιναρίου, είτε με μετρητά είτε με πιστωτική/χρεωστική κάρτα (εκτός Diners και American Express) σε POS, με δυνατότητα επιλογής μέχρι και (3) μηνιαίων δόσεων.


 

Δωρεάν υποβολή δειγμάτων ελαιολάδου για οργανοληπτική αξιολόγηση. 

Ολοι οι συμμετέχοντες, μπορούν να φέρουν στο σεμινάριο 1 έως 2 δείγματα από τη δική τους παραγωγή 2019-2020, για οργανοληπτική αξιολόγηση (προσοχή, όχι χημική ανάλυση), χωρίς κόστος , από την ομάδα του Βασίλη Φραντζολά. Το δείγμα (250-500 ml) σε μπουκάλι καλά σφραγισμένο, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ετικέτα όπου θα αναγράφονται: Α. το όνομα του παραγωγού, Β. η περιοχή, Γ. η ποικιλία, Δ. ο μήνας της ελαιοποίησης και Ε. ει δυνατόν το ελαιοτριβείο (όνομα, περιοχή). Η αξιολόγηση θα σταλεί με email μετά από 2–3 εβδομάδες.