Εντατικό Σεμινάριο Ελαιώνας - Ελαιοποίηση και Οργανοληπτική αξιολόγηση Α' Β'

Με λίγα λόγια …

Το Εντατικό σεμινάριο περιλαμβάνει μαζί τον Α’ και Β’ Κύκλο και διαρκεί 8 ώρες. Ο Α’ Κύκλος περιλαμβάνει δύο βασικές ενότητες: Ελαιώνας και Ελαιοτριβείο.

Ελαιώνας: Όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την φροντίδα του ελαιώνα, καλλιέργεια εδάφους, κλάδεμα, άρδευση, λίπανση, σύμφωνα με τις σύγχρονες πρακτικές που εφαρμόζονται.

Ελαιοτριβείο: Με όλες τις λεπτομέρειες και τα «σημεία – κλειδιά» που πρέπει να ακολουθούνται στο ελαιοτριβείο, από την συλλογή του καρπού μέχρι το φιλτράρισμα και την αποθήκευση, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους ελαιοποίησης. Λεπτομερής αναφορά στους νέους τύπων σπαστήρων και μαλακτήρων. Πολλές φωτογραφίες και βίντεο από υποδειγματικές ελαιοποιήσεις σε ελαιοτριβεία στο εξωτερικό.

Ο ελαιώνας, το ελαιόλαδο & οι καλλιεργητικές φροντίδες (2,5 ώρες)

Καλλιεργητικές πρακτικές εδάφους – Ακαλλιέργεια ή καλλιέργεια;
Κλαδέματα, βασικές αρχές – Λίγο ή πολύ; Κάθε πότε; επιπτώσεις
Αρδεύσεις – Γιατί να αρδεύουμε και πόσο ωφελούν;
Λιπάνσεις – Όλες οι βασικές αρχές για σωστή λίπανση
Πώς και πότε συγκεντρώνει ο καρπός ελαιόλαδο;
Υπολογισμός του αποδοτικότερου χρόνου συλλογής των καρπών
Σύγχρονοι τρόποι συλλογής των καρπών –
Σημασία άμεσης μεταφοράς & ελαιοποίησης των καρπών
Ιδανικός χρόνος συλλογής του καρπού – Δείκτης Ωριμότητος
Οι πολλαπλές επιπτώσεις μη έγκαιρης συλλογής καρπού

Οι σωστές σύγχρονες διαδικασίες στο ελαιοτριβείο για παραγωγή υψηλής ποιότητος ελαιολάδου (1,5 ώρες)

Ανάλυση των σταδίων επεξεργασίας στο ελαιοτριβείο
Η μεγάλη σημασία της καθαριότητος νερού – μηχανημάτων
Οι σπαστήρες – οι τρείς τύποι – φωτό – επεξηγήσεις
Ο χρόνος & θερμοκρασίες μάλαξης – Επιπτώσεις
Ελαιοτριβεία 2 ή 3 φάσεων – Διαφορές – πλεονεκτήματα
Φιλτράρισμα – Μέθοδοι / Πότε / Γιατί
Συντήρηση ελαιολάδου – Άζωτο ή αργκόν
Μικρά επαγγελματικά ελαιοτριβεία – Τα συν και τα πλην

Κύκλος Β’ : Οργανοληπτική Αξιολόγηση ελαιολάδων

Στον Β’ Κύκλο της οργανοληπτικής αξιολόγησης των ελαιολάδων, γίνεται περιγραφή για τις διαφορετικές αιτίες δημιουργίας των διαφόρων οργανοληπτικών ελαττωμάτων. Ακολουθεί ανάλυση των χαρακτηριστικών (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο) και τρόπους βελτίωσης των, καθώς και περιγραφή της επίσημης οργανοληπτικής μεθόδου αξιολόγησης ελαιολάδων του Δ.Σ.Ε.
Ακολουθούν οσφραντικές δοκιμές δειγμάτων με 5 βασικά ελαττώματα (ταγγό, μούχλα, ατροχάδο, μούργα, κατσίγαρος, αγγούρι) και οργανοληπτικές δοκιμές και εξάσκηση στην βαθμολογία 10 δειγμάτων, με ενεργό συμμετοχή των μαθητών. Τα ελαιόλαδα που δοκιμάζονται αποτελούνται από βραβευμένα, prime ελαιόλαδα προερχόμενα από την Ελλάδα, και κυρίως από την Ιταλία και Ισπανία.
Η οργανοληπτική αξιολόγηση των ελαιολάδων
Τι είναι η οσμή και η γεύση –
Τα θετικά χαρακτηριστικά – Φρουτώδες / Πικρό / Πικάντικο
Τα ελαττώματα και που οφείλεται το καθένα
Εκμάθηση δοκιμής δείγματος ελαιολάδου με αργή κατάποση
Δοκιμές σε 5 δείγματα με τα πλέον κοινά ελαττώματα
Δοκιμή – Οργανοληπτική αξιολόγηση – Σχολιασμός – Βαθμολόγηση – σε 10 υψηλής ποιότητος, βραβευμένων ελαιολάδων από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία)

Δοκιμές δειγμάτων

Επίδειξη της διαδικασίας οργανοληπτικής δοκιμής ελαιολάδων, επεξήγηση του τρόπου βαθμολόγησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, με την κλίμακα 1 έως 10.
Ελαττωματικά ελαιόλαδα
Δοκιμές 5 ελαττωματικών δειγμάτων (ταγγό, μούχλα, ατροχάδο, μούργα, κατσίγαρος, αγγούρι). Ακολουθεί συζήτηση για τις πιθανές αιτίες που τα προκαλούν από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο των σεμιναρίων, Χημικό κο Μανώλη Σαλιβαρά.
Σκοπός της δοκιμής με υψηλής ποιότητος ελαιολάδων από το εξωτερικό είναι για να γίνει αντιληπτό το υψηλό επίπεδο τους, ώστε οι Ελληνες παραγωγοί να τους δοθεί μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν το επίπεδο του ανταγωνισμού που συναντούν στο εξωτερικό.

 • Βασίλης Φραντζολάς

  Ο Βασίλης Φραντζολάς γεννήθηκε στην Αθήνα ενώ η οικογένεια του η οποία κατάγεται από το Λυγουριό Αργολίδας δημιούργησε μακρά παράδοση στην εμπορία και την τυποποίηση ελαιολάδων, πρωτοποριακή για την Ελλάδα ,το 1970, όπου εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά ελαιόλαδο σε πλαστικές φιάλες. Ο Βασίλης Φραντζολάς αρχικά ακολούθησε τον δικό του επαγγελματικό δρόμο,  σπουδάζοντας Πολιτικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π. στην Αθήνα και στη συνέχεια Construction management (M.Sc) στην Αμερική. ​Το 2009 ολοκλήρωσε τoν κύκλο των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου με Μάστερς στην Πολιτική Τροφίμων (M.Sc. Food Policy)

  Διαβάστε περισσότερα
 • Μανώλης Σαλιβαράς

  Ο Μανώλης Σαλιβαράς είναι ένας έμπειρος εργαστηριακός αναλυτής και εξειδικευμένος γευσιγνώστης στον κλάδο ποιοτικού ελέγχου του ελαιολάδου. Σπούδασε αρχικά Τεχνολογία Τροφίμων στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη Γεωπονική Σχολή του University of Saskatchewan στον Καναδά.

  Διαβάστε περισσότερα

Tόπος διεξαγωγής

Τα σεμινάρια διεξάγονται στην αίθουσα Σεμιναρίων «Οίνος ο Αγαπητός» στα Μελίσσια, η οποία είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, με εύκολο parking και πρόσβαση με λεωφορειακή γραμμή.

Λεωφόρος Πηγής 15, Μελίσσια 15127 (απέναντι ακριβώς από το κτίριο «Μπόμπολα» – «Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμιγκ»).

Δείτε στο χάρτηΚόστος Συμμετοχής

Εντατικό Σεμινάριο Α’και Β’ Κύκλου (τελικό κόστος) 170€


Τρόποι Πληρωμής

Δεν χρειάζεται προκαταβολή για να εγγραφείτε σε σεμινάριο. Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής, θα πρέπει να έχει σταλεί σχετική ειδοποίηση με email ή τηλεφωνικά, τουλάχιστον 3 ημέρες προ του σεμιναρίου. Διαφορετικά, θα ζητηθεί η καταβολή του 50% του κόστους του σεμιναρίου, το οποίο όμως μπορεί να συμψηφισθεί με συμμετοχή σε επόμενο σεμινάριο!

Η πληρωμή γίνεται επί τόπου, την ημέρα του σεμιναρίου, είτε με μετρητά είτε με πιστωτική/χρεωστική κάρτα (εκτός Diners και American Express) σε POS, με δυνατότητα επιλογής μέχρι και (3) μηνιαίων δόσεων.


Βεβαίωση Παρακολούθησης Σεμιναρίων

Όσοι παρακολουθήσουν το Εντατικό Σεμινάριο Α’ – Β’, λαμβάνουν Βεβαίωση Παρακολούθησης Σεμιναρίου Ελαιολάδου, τα οποία έχουν την πιστοποίηση του διεθνούς κύρους Ελβετικού Οργανισμού Πιστοποιήσεων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Swiss Approval Technische Bewertung, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.


Παροχές στους Συμμετέχοντες

΄Οσοι παρακολουθήσουν το σεμινάριο Α’ – Β’, θα λάβουν:

 1. Ενα DVD με 16 εξαντλημένα κλασικά Ελληνικά βιβλία Ελαιοκομίας, όπως:
 • Το μοναδικό βιβλίο για την αντιμετώπιση του δάκου «Ο Δάκος της Ελιάς» του Καθηγητή ΓΠΑ Βασίλη Ζιώγα Έκδοση Υπουργείου Γεωργίας – (εξαντλημένο).
 • Το ιστορικό βιβλίο «Το Δέντρο της Ελαίας και η Καλλιέργεια του» του Δρ. Νίκου Λύχνου – Τόμοι Α’ και Β’ (1948)
 • «Η Ελαία και η Λίπανση της» του Δ. Κατακουζηνού – 1969 και άλλα 9 παλαιά, εξαντλημένα βιβλία ελαιοκομίας, γραμμένα από το 1920 έως το 1938, ευγενική προσφορά του κ. Μ.Τριχιά.

 2. Ένα DVD με συλλογή 900 κειμένων και επιστημονικών άρθρων για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο τα οποία καλύπτουν σε βάθος πολλά διαφορετικά θέματα από την καλλιέργεια της ελιάς και την ελαιοποίηση μέχρι και τις αγορές του εξωτερικού.

3. Ένα ειδικό μπλέ γυάλινο ποτήρι γευσιγνωσίας ελαιολάδου Προδιαγραφών Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου

Δωρεάν υποβολή δειγμάτων ελαιολάδου για οργανοληπτική αξιολόγηση. 

Ολοι οι συμμετέχοντες, μπορούν να φέρουν στο σεμινάριο 1 έως 2 δείγματα από τη δική τους παραγωγή 2019-2020, για οργανοληπτική αξιολόγηση (προσοχή, όχι χημική ανάλυση), χωρίς κόστος , από την ομάδα του Βασίλη Φραντζολά. Το δείγμα (250-500 ml) σε μπουκάλι καλά σφραγισμένο, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ετικέτα όπου θα αναγράφονται: Α. το όνομα του παραγωγού, Β. η περιοχή, Γ. η ποικιλία, Δ. ο μήνας της ελαιοποίησης και Ε. ει δυνατόν το ελαιοτριβείο (όνομα, περιοχή). Η αξιολόγηση θα σταλεί με email μετά από 2–3 εβδομάδες.