Βασίλης Φραντζολάς Δοκιμαστής & Σύμβουλος
Ποιότητος Ελαιολάδου
M. Sc. Food Policy, City University London

Βασίλης Φραντζολάς

Τα Oliveoilseminars.com  ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης ελαιοπαραγωγών από το 2003. Ιδρυτής ο Βασίλης Φραντζολάς, με καταγωγή από το Λυγουριό Αργολίδας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές για πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και άσκησε έντονη επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι κάτοχος M.Sc. σε Διοίκηση Κατασκευών σε (Η.Π.Α.) ενώ από το  2009 κατέχει M.Sc.  σε Food Policy (City University of London).


Ο Βασίλης Φραντζολάς, Δοκιμαστής και Σύμβουλος ποιότητος ελαιολάδου, ασχολείται επαγγελματικά με το ελαιόλαδο κυρίως με την διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων στα οποία διδάσκουν εισηγητές από την Ελλάδα καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων από το εξωτερικό . Ανήκει στη τρίτη γενιά της οικογένειας Φραντζολά η οποία κατάγεται από το Λυγουριό, Αργολίδας, ασχολούμενος επαγγελματικά πλέον μόνο με το ελαιόλαδο. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία σαν πολιτικός μηχανικός, M.Sc. (Αθήνα) και στην συνέχεια σπούδασε (1982) και ειδικεύτηκε στην Διαχείριση των Κατασκευών, M.Sc. (ΗΠΑ), όπου και εργάστηκε επί δύο χρόνια (1988). Το 2009 ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών του, με μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Πολιτική Τροφίμων (Food Policy), από το City University, Λονδίνο.

Η εκπαίδευσή του στην οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων άρχισε το 2003, συμμετέχοντας σε 4ημερο σεμινάριο για την οργανοληπτική αξιολόγηση , επιδοτούμενο από την ΕΕ, στην Σπάρτη. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια για την οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Το 2012 παρακολούθησε σειρά οργανοληπτικών σεμιναρίων που διοργανώνονται από την Εθνική Ιταλική Ενωση Δοκιμαστών Ελαιολάδου (ONAOO). Είναι μέλος της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων ελαιολάδου «Varietals» που ενδιαφέρεται για τα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα σε διάφορες χώρες της Μεσογείου.

Το Μάρτιο του 2013 κυκλοφόρησε το βιολογικό ελαιόλαδο «Pelion Olive Farms», το οποίο κέρδισε πέντε μεγάλα διεθνή βραβεία στους πρώτους 6 μήνες της κυκλοφορίας του, ενώ την χρονιά 2014-2015, ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο Ελληνικό ελαιόλαδο και 46ο παγκοσμίως, λόγω των 8 διεθνών βραβείων με τα οποία βραβεύτηκε σε μεγάλους Διεθνείς διαγωνισμούς. Εκτός από την οργάνωση και διδασκαλία σε σεμινάρια www.oliveoilseminars.com τα οποία διοργανώνονται από το 2005, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε διάφορες εταιρείες ελαιολάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετέχει σε επιτροπές κρίσεως Διεθνών διαγωνισμών ελαιολάδου, ενώ από το 2017 σε συνεργασία με τον Ιταλικό Εθνικό Οργανισμό Δοκιμαστών Ελαιολάδου (ΟΝΑΟΟ)  ξεκίνησε την διοργάνωση σεμιναρίων 4μηνης εκπαίδευσης Δοκιμαστών Ελαιολάδου. Το πρόγραμμα συνοδεύεται με την δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Δοκιμαστών Ελαιολάδου (ΠΣΕΔΕ) διάρκειας 10 μηνών.

Τα σεμινάρια Oliveoilseminars.com έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 2.300 ελαιοπαραγωγοί και 250 ελαιοτριβεία, ενώ συμμετέχουν κάθε χρόνο καθηγητές από Ιταλία και Ισπανία, όπως ο Καθ. M. Servili (τεχνολογία ελαιοτριβείου), ο Καθ. R. Gucci (κλαδέματα ελαιοδέντρων), κ.α. Από το 2016 διοργανώνει κάθε χρόνο με την συμμετοχή της Εθνικής Ενωσης Δοκιμαστών Ιταλίας (ΟΝΑΟΟ) Σεμινάρια Εκπαίδευσης Δοκιμαστών Ελαιολάδου, 4μηνης διάρκειας, τα οποία έχουν ολοκληρώσει 185  συμμετέχοντες. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης Δοκιμαστών υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του μοναδικού διεθνώς προγράμματος Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Δοκιμαστών Ελαιολάδου (ΠΣΕΔΕ). Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 10 μηνών και προσφέρει συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων με έμφαση στον προσδιορισμό των ελαττωμάτων.

Εχει συγγράψει ή εκδόσει τρία βιβλία, μεταξύ των οποίων το 380 σελίδων  “Σύγχρονες Τεχνικές Ελαιοκομίας και Παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου” (Β’ Εκδοση 2021) καθώς και τις Σύγχρονες Τεχνικές Κλαδέματος Ελαιοδέντρων του Καθ. R. Gucci (Γ΄Εκδοση 2022).