Βασίλης Φραντζολάς Δοκιμαστής & Σύμβουλος
Ποιότητος Ελαιολάδου
M. Sc. Food Policy, City University London

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ -ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ (ΙΤΑΛΙΑ)

Τα Oliveoilseminars.com μετέφρασαν και προσφέρουν στους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς τον τελευταίο πλήρη Οδηγό (12/2021) για την αντιμετώπιση του δάκου με συνδυασμό μεθόδων ολοκληρωμένης διαχείρησης .

ΤΟΣΚΑΝΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ Difesa integrata olivo 28.12.21 R

Εδώ μπορεί κάποιος να διαπιστώσει εύκολα ότι οι επαναλαμβανόμενοι από το κράτος δολωματικοί ψεκασμοί (“προληπτική μέθοδος”) είναι μία τελείως λάθος  τακτική επειδή

Α. είναι υποχρεωτική η εφαρμογή διαφορετικών  μεθόδων αντιμετώπισης με έμφαση αρχικά στην χρήση μη χημικών μεθόδων σε συνδυασμό ή εναλλακτικά, και στη συνέχεια αν απαιτηθεί, η χρήση χημικών μεθόδων (π.χ. δολωματικός ψεκασμός ή καλύψεως) σε συνδυασμό με μη χημικές μεθόδους (π.χ. καολίνης, μαζική παγίδευση).

Β. Για την λήψη απόφασης σχετικά με την χρήση χημικών μέσων απαιτείται η δειγματοληψία καρπών πέραν των δακοσυλλήψεων, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη το μέγιστο ανεκτό όριο βλάβης των καρπών.

Γ. Αν συγκεκριμένα, διαπιστωθεί βλάβη των καρπών (π.χ. σημάδια από επίσκεψη του δάκου στις ελιές (ωοτοκία, προνύμφες, τρύπα) μεγαλύτερη του 5%  πρέπει για την αποτελεσματική προστασία της παραγωγής να γίνει ψεκασμός καλύψεως (με εγκεκριμένα πάντοτε εντομοκτόνα). Η υποχρεωτική εφαρμογή ψεκασμών καλύψεως αναφέρεται ΡΗΤΑ στις Ελληνικές Οδηγίες για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δάκου όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα και κάθε συνέχιση δολωματικών ψεκασμών είναι εις βάρος της παραγωγής πέραν της αντικανονικότητας…

Η άγνοια των ανωτέρω δεν επιτρέπεται σε μιά χώρα που έχει …. 140.000.000 ελαιόδέντρα !!!