Βασίλης Φραντζολάς Δοκιμαστής & Σύμβουλος
Ποιότητος Ελαιολάδου
M. Sc. Food Policy, City University London

Βασίλης Φραντζολάς

Ο Βασίλης Φραντζολάς, Δοκιμαστής και Σύμβουλος ποιότητος ελαιολάδου, ασχολείται επαγγελματικά κυρίως στον τομέα των επιμορφωτικών σεμιναρίων για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου.Εχει συγγράψει/εκδόσει τρία βιβλία, μεταξύ των οποίων το 380 σελίδων  “Σύγχρονες Τεχνικές Ελαιοκομίας και Παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου” (Γ’ Εκδοση 2023) καθώς και τις Σύγχρονες Τεχνικές Κλαδέματος Ελαιοδέντρων του Καθ. R. Gucci (Δ΄Εκδοση 2023).


Ανήκει στη τρίτη γενιά της οικογένειας Φραντζολά, η οποία ασχολείται με το ελαιόλαδο από το 1932, ενώ η καταγωγή του είναι από το Λυγουριό, Αργολίδας. Σπουδές: Πολιτικός μηχανικός, M.Sc. (ΕΜΠ), M.Sc. Διοίκηση Κατασκευών, M.Sc. (ΗΠΑ), (M.Sc.) στην Πολιτική Τροφίμων (Food Policy), City University, Λονδίνο. Σήμερα ασχολείται επαγγελματικά στον τομέα των σεμιναρίων για το ελαιόλαδο και την συγγραφή σχετικών βιβλίων.
Εχει συγγράψει και εκδώσει το 375 σελίδων βιβλίο «Σύγχρονες Τεχνικές Ελαιοκομίας και Παραγωγής Ποιοτικού Ελαιολάδου», (3η Έκδοση Οκτ. 2023). Το βιβλίο «Σύγχρονές τεχνικές κλαδέματος ελαιοδέντρων” του Καθ. R. Gucci, έχει εκδοθεί επίσης από τον ίδιο στα Ελληνικά (4η εκδοση 2022). Αρθρογραφεί τακτικά στο ένθετο Agricola της Κυριακάτικης Καθημερινής.
Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Το 2012 παρακολούθησε σειρά οργανοληπτικών σεμιναρίων που διοργανώνονται από την Εθνική Ιταλική Ενωση Δοκιμαστών Ελαιολάδου (ONAOO).
Εκτός από την οργάνωση και διδασκαλία σε δεκάδες σεμινάρια των www.oliveoilseminars.com τα οποία διοργανώνονται από το 2005, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την βελτίωση της ποιότητας σε παραγωγούς. Από το 2017 τα Oliveoilseminars.com ξεκίνησαν συνεργασία με τον Ιταλικό Εθνικό Οργανισμό Δοκιμαστών Ελαιολάδου (ΟΝΑΟΟ) διοργανώνοντας στην Ελλάδα 4μηνα σεμινάρια – 65 ωρών Εκπαίδευσης Δοκιμαστών Ελαιολάδου.
Τα σεμινάρια Oliveoilseminars.com έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 2.400 ελαιοπαραγωγοί και 260 ελαιοτριβεία, με την συμμετοχή καθηγητών από Ιταλία και Ισπανία, όπως ο Καθ. M. Servili (τεχνολογία ελαιοτριβείου), ο Καθ. R. Gucci (κλαδέματα ελαιοδέντρων), κ.α. Από το 2016 διοργανώνει κάθε χρόνο με την συμμετοχή της Εθνικής Ένωσης Δοκιμαστών Ιταλίας (ΟΝΑΟΟ) Σεμινάρια Εκπαίδευσης Δοκιμαστών Ελαιολάδου, 4μηνης διάρκειας, τα οποία έχουν ολοκληρώσει 203 Δοκιμαστές. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης Δοκιμαστών υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του μοναδικού διεθνώς προγράμματος Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Δοκιμαστών Ελαιολάδου (ΠΣΕΔΕ). Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 10 μηνών και προσφέρει συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων με έμφαση στον προσδιορισμό των ελαττωμάτων.