Βασίλης Φραντζολάς Δοκιμαστής & Σύμβουλος
Ποιότητος Ελαιολάδου
M. Sc. Food Policy, City University London

ΕΚΤΑΚΤΟ – Δελτίο Τύπου για την παρατεταμένη Ξηρασία

Τμήμα Τεχνολογίας Ελαιολάδου 13.10.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΞΗΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝΩΝ

Κατόπιν ανταλλαγής απόψεων με τον συνεργάτη μας, Dr. Augusti Romero, του Ερευνητικού Κέντρου I.R.T.A. στην Καταλωνία, σχετικά με την παρατεταμένη ξηρασία που παρατηρείται και στην Καταλωνία αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως Δυτική Πελοπόννησο, Αττική, ανατολική Κρήτη όπως και σε άλλες περιοχές, όπου οι καρποί, κυρίως της ποικιλίας Κορωνέικη, έχουν αρχίσει να αλλάζουν πρώϊμα, με γρήγορο ρυθμό, το χρώμα τους σε έντονο μωβ, ενημερώνουμε τους παραγωγούς με τα εξής, εν όψει και της πρόβλεψης έλλειψης ικανοποιητικών βροχοπτώσεων τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες.

1. Η συγκέντρωση ελαιολάδου μέσα στον καρπό αναμένεται μειωμένη, αλλά έχει πλέον ολοκληρωθεί, ήδη από την εβδομάδα όπου έχει αρχίσει σε μη αρδευόμενους ελαιώνες ηαλλαγή του χρώματος των καρπών από πρασινοκίτρινος σε ελαφρά μοβ. Μελλοντικές βροχές δεν θα αυξήσουν την ελαιοπεριεκτικότητα αλλά μόνο το μέγεθος και βάρος των καρπών.

2. Η ελαιοποίηση καρπών, οι οποίοι την περίοδο αυτή εμφανίζονται λόγω της ξηρασίας να έχουν ζαρώσει εξωτερικά, είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν στο ελαιόλαδο το οργανοληπτικό ελάττωμα “ξερό ξύλο”, το οποίο μειώνει σημαντικά την αξία των ελαιολάδων, εφόσον γίνεται αντιληπτό.

3. Η ελαιοποίηση, αυτή την εποχή, θα δώσει ελαιόλαδα με πιο έντονα του συνήθους, γευστικά χαρακτηριστικά του πικρού και του πικάντικου.

3. Για την παραγωγή αγουρελαίου, συνιστάται η δοκιμαστική ελαιοποίηση σε έναν μαλακτήρα, και ο έλεγχος των δειγμάτων ελαιολάδου από πιστοποιημένα πάνελ Γευσιγνωσίας η Δοκιμαστές ελαιολάδου. Αν το οργανοληπτικό πρόβλημα είναι έντονο είναι θέμα του παραγωγού να αποφασίσει περαιτέρω, κρίνοντας από την προβλεπόμενη εξέλιξη της ξηρασίας και της κατάστασης των καρπών.

4. Τα ελαιοτριβεία πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι οι καρποί λόγω της ξηρασίας θα περιέχουν χαμηλό ποσοστό υγρασίας με κίνδυνο την μεγάλη ανύψωση της θερμοκρασίας στον σπαστήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λαμβανομένου υπόψη και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος αυτήν την περίοδο. Κατάλληλες τεχνικές μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.

5. Λόγω της κρίσιμης, όπως εξελίσσεται, κατάστασης , τα Oliveoilseminars.com διαθέτουν την εμπειρία τους στην διάθεση των παραγωγών, απαντώντας σε όλα τα έγγραφα σχετικά ερωτήματα, τα οποία θα υποβληθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση : [email protected].

Βασίλης Φραντζολάς, M.Sc.

Tμήμα Τεχνολογίας Ελαιολάδου – Oliveoilseminars.com